Τι είναι επιχείρηση και γιατί, όλα όσα νομίζεις, είναι μάλλον λάθος!

Το ομολογώ … έκανα μια σοβαρή παράλειψη!

Κατά την επικοινωνία με τους αναγνώστες του €μπορικού Οπλοστασίου, παρατήρησα μια έλλειψη κατανόησης σε μερικά βασικά θέματα.

Στην δική μου διδασκαλία, εφαρμόζω την αρχή, ότι ο “πομπός” (εγώ, ο δάσκαλος) είναι ο βασικός υπεύθυνος, στο να καταλάβει ο δέκτης (μαθητής, αναγνώστης) το μήνυμα.

Η μέθοδος που εφάρμοσα στα μαθήματα του “Χρυσωρυχείου του Ιντερνετ” ήταν ακριβώς η ίδια που ακολουθώ με μεγάλη επιτυχία στην προετοιμασία εξετάσεων Lower & Proficiency.

Είναι η μέθοδος “σε παίρνω από το χέρι και σε καθοδηγώ στο στόχο, χωρίς να αφήσω τίποτε στην τύχη”.

Στα κεφάλαια του Χρυσωρυχείου του Ιντερνετ», σχεδίασα την κάθε ενότητα, αρχίζοντας  από την θεωρία που την στήριξα σε προσωπικές εμπειρίες είκοσι ετών, και την καθοδήγηση του αναγνώστη στην εφαρμογή της θεωρίας (με email υποστήριξη κι οργανωμένες ασκήσεις).

Θεώρησα ότι η έννοια ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ είναι αυτονόητη

Στην πορεία, ανακάλυψα την βασική αιτία που πολλοί αναγνώστες-μαθητές του Χρυσωρυχείου του Ιντερνετ»  δυσκολεύονται να ξεκινήσουν μια κερδοφόρα επιχείρηση με βάση το Ιντερνετ.

Δεν προέβλεψα να τους κάνω κατανοητό, τι ακριβώς σημαίνει επιχείρηση.

Θεώρησα δεδομένο, ότι όχι μόνο οι υπάρχοντες, αλλά και οι εν δυνάμει επιχειρηματίες, γνώριζαν τις βασικές αρχές που διέπουν μια επιτυχημένη επιχείρηση.

Έκανα μια μικρή έρευνα σε 173 μαθητές του €μπορικού Οπλοστασίου ρωτώντας , “τι είναι επιχείρηση;” και “γιατί αποφασίζεις να τρέξεις την δική σου επιχείρηση;”,

Στο ερώτημά οι 157 από τους 173 αναγνώστες, απάντησαν κάτι σαν:

Επιχείρηση είναι ένας τρόπος για να βγάλεις λεφτά κι εγώ άνοιξα το δικό μου μαγαζί (γραφείο, εργοστάσιο κ.τ.λ.) διότι δεν είχα άλλο τρόπο να βγάλω το ψωμί μου.

Οι δεκαέξι (10%) ανέφεραν κάτι σαν “μυρίστηκα μια καλή ευκαιρία κι αποφάσισα να το ρισκάρω”.

Όσο αφορά το πρώτο σκέλος, η απάντηση των αναγνωστών μου, πλησιάζει τον ορισμό.

Πράγματι, η επιχείρηση, είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που παράγει εισόδημα.

Η παραγωγή του εισοδήματος, προϋποθέτει την εύρυθμη λειτουργία, ενός συνόλου συστημάτων. 

Αυτά τα συστήματα, λειτουργούν αποδοτικά, μόνο αν, ΕΣΥ, ο επιχειρηματίας, ξέρει το πώς.

 Η Λανθασμένη Άποψη για το Τι είναι Επιχείρηση

Η άποψη όμως των περισσοτέρων φίλων, είναι λανθασμένη σε ότι αφορά τους λόγους που μια επιχείρηση παράγει εισόδημα … οι πελάτες σου ΔΕΝ σου δίνουν τα ωραία τους χρήματα, απλά και μόνο επειδή τα χρειάζεσαι για να ζήσεις … θα σε ανταμείψουν με ευχαρίστηση, μόνο αν τους δώσεις ΑΞΙΑ ως αντίτιμο των χρημάτων τους.

Η “αξία” είναι το ΟΦΕΛΟΣ που αποκομίζει ο πελάτης, που δίνει τα χρήματά του στην επιχείρησή σου.

ΟΦΕΛΟΣ = Η Λύση στο Πρόβλημα του Πελάτη σου

Η έννοια του οφέλους, είναι ίσως η πιο θεμελιώδης σε ότι αφορά την επιχειρηματική σου παιδεία.

Το κάθε προϊόν ή υπηρεσία αγοράζεται, μόνο αν ο καταναλωτής πειστεί ότι η αγορά που πραγματοποιεί θα του δώσει τη λύση σε κάποιο πρόβλημά του. Ο πιθανός σου πελάτης πρέπει να κατανοεί την ύπαρξη του προβλήματος που το προϊόν σου θα του λύσει.

Άρα, όταν αρχίζεις να ψάχνεις το πως θα πετύχεις ως επιχειρηματίας, σού προτείνω να χρησιμοποιήσεις την τεχνική: «Εσύ έχεις πρόβλημα … Εγώ έχω τη λύση!»

… συνεχίζεται στο επόμενο (αφού μας στείλετε τα σχόλια σας).

Καλή επιτυχία!

Γιώργος Δροσουλάκης
Συγγραφέας του βιβλίου «Το Χρυσωρυχείο του Ιντερνετ»

Υ.Γ.  Παρακαλώ στείλτε τις ερωτήσεις σας ΕΔΩ


Χωρίς Σχόλια